Op naar de bibliotheek?

De meeste mensen hebben het idee dat de bibliotheek iets is dat nog een overblijfsel is uit een ver verleden. De meeste mensen komen er dan ook nauwelijks, behalve de mensen die een studie of opleiding doen waarbij veel gelezen moet worden. Toch is de rol van de bibliotheek niet te overschatten door de jaren heen. Het was één van de eerste vormen van intellect in een barbaarse wereld en het waren vooral de bibliotheken van Alexandria die bekend stonden als het centrum van kennis in de tijd van de Oudheid. Later zouden enorme bergen werk uit deze bibliotheek vernietigd worden door een barbaarse aanval, maar daar gaat het hier even niet om.

libraries of Alexandria

libraries of Alexandria

De bibliotheek was een manier om kennis te verzamelen, te delen en te verspreiden. Het was het punt waarop de mensen op zoek gingen naar antwoorden, maar daarbij ook de inzichten van anderen nodig hadden. De bibliotheken die wij tegenwoordig hebben, zijn een verlengstuk van deze bibliotheken, maar het probleem is dat het vaak een slap aftreksel is. Zeker wanneer je in de kleinere dorpen naar de bibliotheek gaat, kan dat een flinke tegenvaller zijn qua aanbod. Gelukkig is daar een makkelijke oplossing voor. Je kunt dan het beste een abonnement afsluiten bij de bibliotheek bij de dichtstbijzijnde stad. Ben je vooral op zoek naar wetenschappelijke werken en naslagwerken, dan zou je op zoek kunnen gaan naar de universiteit bij jou in de buurt. In de meeste gevallen is het namelijk gewoon mogelijk om daar boeken te lenen tegen een bepaalde vastgestelde vergoeding.

De bibliotheken van de universiteiten lijken wellicht nog het meeste op de bibliotheken die vroeger enorm waren en die vooral druk bezocht werden door veel mensen die op zoek waren naar kennis. De studieruimtes, de grote pleinen voor en midden in de bibliotheken, zij waren een waar centrum van macht en kennis, welke al snel een zeer belangrijke rol zou gaan spelen. Tijdens de Middeleeuwen viel deze rol volledig weg, om vervolgens tijdens en na de Renaissance weer in beeld te komen. In die periode gingen de mensen op zoek naar alles wat de Grieken en Romeinen geschreven hadden, en werd het Latijn weer gestudeerd. Maar om dat alles te kunnen doen, waren er boeken nodig, heel erg veel boeken. De bibliotheken werden weer populair, en stegen in aanzien, totdat het internet groot werd.