Over mij

Wanneer je alles op deze website leest, dan vraag je je wellicht af met wie je hier te doen hebt. Zoveel interesse in boeken en bibliotheken, dat is misschien een beetje teveel van het goede, maar maak je vooral geen zorgen. Het is iets dat is blijven hangen uit de tijd van mijn studie. Ik heb namelijk geschiedenis gestudeerd in Groningen en daar vind je twee van de mooiste bibliotheken van Nederland. Volgens mij is maar een van deze bereikbaar voor iedereen, de andere zit namelijk zo goed als in het gebouw waar de colleges gegeven worden. De combinatie geschiedenis samen met het moeten lezen van enorm veel boeken, heeft ervoor gezorgd dat ik graag in de bibliotheek te vinden was. Niet in de Universiteitsbibliotheek (de UB) maar de Letteren bibliotheek.

boeken en bibliotheken
boeken en bibliotheken
In de UB mag namelijk gedronken en gebeld worden en niets stoorde mij meer dan alle geluiden om me heen. Daarnaast stonden de computers door de UB heen, waardoor je vooral constant geratel hoorde en aangezien ik snel afgeleid ben, werkte dat niet bepaald. Daarom ging ik naar de andere en daar was het stil. Duizenden, tienduizenden boeken staan daar en allemaal op een bepaalde plek. Zo kun je altijd vinden wat je zoekt aan de hand van een thema, en anders heb je een enorm register waar alle boeken in vermeld staan, inclusief het rugnummer waarmee je het boek zou moeten kunnen vinden. Ik vond het altijd wel spannend, want je kon nooit zien of het boek er stond. Je kon alleen zien of het aanwezig zou moeten zijn in de zaal zelf, maar wat als iemand in een studieruimte bezig was met het boek? Dan kon je lang zoeken.

Tegenwoordig werkt het allemaal al lang niet meer zo. Het internet heeft de centrale rol overgenomen en de meeste mensen kijken vooral naar een schermpje tijdens het lezen. Ik word er nog altijd blij van wanneer ik weer de geur van boeken ruik, wanneer ik oude boeken zie of mensen zie lezen. Ik heb dan ook al mijn boeken bewaard en die staan allemaal op de zolder in nette kasten. Misschien krijg ik het ooit wel voor elkaar om ook een kleine bibliotheek te hebben, waar mensen dan heenkomen, maar de kans is groter dan mijn zoontje alles zal gaan verkopen zodra ik eenmaal dood ben. En dan ben ik op mijn beurt geschiedenis geworden.